Home

Zwangerschapyoga

Hypnobirthing

Yoga (vakanties) voor moeders

Baby

Blog

Oefeningen

Over Mij

               
De invloed van je emoties tijdens de geboorte van je kind

De start van je bevalling en de bevalling op zich worden beïnvloed door je eigen emoties. Tijdens de bevalling spelen verschillende hormonen hierbij een rol. Het ene hormoon heeft een positief effect op de baring, terwijl een ander hormoon de bevalling kan hinderen. De belangrijkste hormonen, die een invloed op je bevalling kunnen uitoefenen, zijn oxytocine en adrenaline.

HORMONEN
Oxytocine
Tijdens de bevalling zorgt de druk van het hoofdje ervoor dat er oxytocine vrijkomt. Dit zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt en dat je weeën uiteindelijk steeds krachtiger worden.  Ook zorgt oxytocine ervoor dat je baarmoederhals steeds verder open gaat.
Adrenaline
Adrenaline komt vrij als je psychische stress ervaart. De bevalling kan deze stress oproepen. Wanneer deze stress omslaat in paniek of angst, komt er een enorme hoeveelheid adrenaline vrij. Deze adrenaline zorgt voor een ‘vecht of vlucht’ reactie. Je harstslag versnelt, je bloeddruk verhoogt en je weeën worden geremd. Wanneer je je tijdens je bevalling dus flink gestrest voelt, kan dit er voor zorgen dat je bevalling stil komt te liggen.
Dat je tijdens je bevalling wat gestrest bent is volkomen normaal. Het is alleen de kunst om een mooi evenwicht te vinden tussen gezonde spanning en ontspanning. Wanneer je namelijk te angstig of gestrest bent tijdens de bevalling, zorgt dit er voor dat je weeën geremd zullen worden. Tegelijkertijd zal dit er voor zorgen dat je sneller gaat ademen, er minder bloed naar de baarmoeder en placenta gaat en op die manier ook minder zuurstof naar je kindje.

Angst/stress
Stress en angst heeft niet alleen een invloed op je bevalling, maar kan natuurlijk ook al invloed uitoefenen op jou of je kindje tijdens de zwangerschap. Tevens kan het invloed uitoefenen op het moment dat je gaat bevallen. Zo heb je bijvoorbeeld overdag meer adrenaline in je lichaam dan ’s nachts, aangezien je ’s nachts meer ontspannen bent en er minder indrukken zijn. Een van de redenen waarom vrouwen dan ook meer ’s nachts bevallen.Overdag zijn de mannen ook vaak niet thuis, onbewust zijn vrouwen mogelijk dan ook meer ontspannen als hun man eenmaal thuis is, waardoor de bevalling vaak ’s avonds of ’s nachts begint.
Veel vrouwen ervaren angst of stress voor en tijdens hun bevalling. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Zo hebben sommige vrouwen een heel verkeerd beeld van bevallen. Door verkeerde informatie, zoals bijvoorbeeld de angst voor de navelstreng om het nekje of het idee dat iedereen ingeknipt moet worden, kan er veel angst ontstaan. Als je tijdens je zwangerschap al merkt dat je bang bent voor je bevalling, kun je dit aangeven aan je verloskundige. Zij kan goed aangeven of je juiste informatie hebt gehoord, eventueel informatie verbeteren of geven en zij kan je ook wijzen op juiste bronnen van informatie. Dit geeft je meer vertrouwen in je eigen kunnen en zal je angst verminderen.

Ontspanning bevorderen

Om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt profiteren van de voordelen van oxytocine, is het de bedoeling dat je de kans op het vrijkomen van adrenaline vermindert en dat je zorgt voor zoveel mogelijk ontspanning en een ongestoord geboorteproces. Hoe kun je hier voor zorgen:
– Geen onbekenden en zo min mogelijk mensen in de buurt
– Zelfvertrouwen
– Warmte
– Dim het licht
– Geen onnodige handelingen
– Privacy
– Honger of dorst voorkomen
– Geen harde geluiden
– Ontspanningsoefeningen
– Mensen in de buurt moeten tevens rust uitstralen
– Vertrouwensband tussen de bevallende vrouw en de verloskundige
– Vertrouwde omgeving (thuisbevalling is hier uiteraard in het voordeel, maar je kunt ook het ziekenhuis al leren kennen, eens langs gaan voor een rondleiding bijvoorbeeld)
– Denk aan je kindje, na 9 maanden ga je eindelijk je kindje ontmoeten. Voor sommige vrouwen kan het een extra motivatie zijn om bijvoorbeeld het geslacht nog niet te weten of eindelijk hun kindje werkelijk te kunnen zien buiten de echobeelden om.
– Angst bespreekbaar maken en proberen weg te nemen als het toch de kop opsteekt.

Artikel komt van: De Kritische Verloskundige
Zelfsuggesties (affirmaties) - Je bent wat je denk -

De manier waarop je over jezelf denkt bepaald hoe je je voelt. Met je geest heb je controle over je lichaam. Denk maar aan het placebo effect, het pavlov effect en de lichamelijke effecten van mentale stress.
Pieker je veel, heb je last van "wat als" gedachten, Heb je een negatief zelfbeeld en een gebrek aan vertrouwen? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan om jezelf opnieuw te conditioneren. Van: " Wat word ik dik ", naar: " Ik ben dankbaar dat mijn lichaam mijn kindje zo goed verzorgt " of in plaats van: " Ik ben bang dat ik het niet kan ", naar: " Wat er ook gebeurt tijdens de bevalling, ik kan het aan "
Jezelf positief voeden met deze zinnen kan ervoor zorgen dat je met veel meer zelfvertrouwen de zwangerschap beleefd en met een positief gevoel de geboorte tegemoet gaat. Ook na de geboorte en tijdens het moederschap helpen positieve zelfsuggesties om om te leren gaan met veranderende situaties.
 
 

Zwangerschapsyoga

Hypnobirthing

Over mij

Blog

Tijdens je zwangerschap veranderd er van alles in je lichaam. Zwangerschapsyoga kan je helpen om...

In HypnoBirthing® wordt er vanuit gegaan dat een geboorte moeiteloos, comfortabel en vreugdevol kan verlopen als je de natuur maar haar werk laat doen...

Mijn naam is Sylvia de Groot, ik ben 38 jaar en woon samen met mijn vriend en kinderen sinds twee jaar weer in Groningen..

Fijne tips, Blogs, Video's en interessante artikelen voor zwangere vrouwen...

Meer over Zwangerschapsyoga Groningen

Meer over mij

RondomZwangerschap.nl - zwangerschapsyoga Groningen - hypnobirthing Groningen - Sylvia de Groot - 06 16158578 - info@rondomzwangerschap.nl